Venetia prin ochii mei…

Mi-am adus aminte de Venetia , si am un gand nehotarat asa cum e vremea de aprilie de afara : ba e ploaie si e frig ba e cald si crezi ca esti in plina vara. Venetia inseamna pentru mine un amestec de romantism zgaltait de hoarde de turisti care merg in toate directiile bezmetici de mirare…si o Venetie fermecatoare , eleganta dar suparator de aglomerata. Am stat aici doar o zi , poate ca alta ar fi fost impresia daca acordam mai mult timp acestui oras si nu m-as fi grabit sa bifez obiectivele principale caci a doua zi plecam in Toscana. Initial nu voiam decat sa hoinaresc , fara nicio graba si fara niciun scop pe stradutele ei, sa o simt si sa o cunosc exact asa cum este dar caldura de iulie a fost suficient de mare cat sa-mi atrofieze simturile. Voiam cafea si o pizza . Nu am avut timp decat pentru apa dar Venetia nu este despre cafea si pizza . Pentru unii este orasul romantismului sublim iar pentru altii orasul tradarilor sublime. Gondolele sunt tradate de vaporetto , cladirile , de o frumusete aparte sunt tradate de mirosurile mucegaite a tencuielilor cazute. Mi-a fost greu sa aleg un loc preferat , dar recunosc ca exista unul. Privelistea catre Canal Grande de pe Podul Rialto.

Din gara am mers suficient de mult pe stradutele ferite de bataia soarelui ,uneori ne-am ratacit , uneori am vizitat un obiectiv iesit in cale ..si am aflat ca toate stradutele duc in Piata San Marco.
Venetia contemporana , nu este o carte de dragoste ci una de istorie unde oamenii traiesc o isterie zgomotoasa in contra timp cu ceea ce , probabil , cei mai multi dintre ei si-au propus.
Ai putea să te amăgești ușor, să cazi în capcana iluziei unei povești de amor cu Casanova, deși chiar și el și-a dorit o evadare.
N-am sa povestesc aici despre toate lucrurile minunate pe care le puteti vedea si trai in Venetia. Trebuie sa fiti acolo si sa simtiti pe propriul suflet acest oras.Venetia iti da senzatia unui imens platou de cinema unde toate au fost adunate la un loc pentru un film istoric…
“Merceria”
Ca o curiozitate, se pare că termenul de „mercerie” provine din Veneţia. Merceria desemna în urmă cu câteva sute de ani în urmă locul unde se vindeau haine şi ţesături. În zilele noastre, sensul acesta s-a pierdut în mare parte.”
“Ciao”
Puţini ştiu că renumitul cuvânt “Ciao” are origini veneţiene. Este, de fapt, o prescurtare a propoziţiei “Sciavo vostro” ( sau “schiavo vostro”) care înseamnă literal “sclavul dumneavoastră”. A fost o formă de salut folosită în vechime, utilizată restrâns în zilele noastre.”
“Tiramisu”
Vestita prăjitură Tiramisu este un fel culinar specific veneţian şi se bucură de aprecierea gurmanzilor din întreaga lume. “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *