Poiana Stâna Regală si Stânca Franz Joseph

Doua dintre cele mai frumoase locuri de vizitat si admirat din Sinaia , cu privelisti absolut incantatoare sunt Poiana Regala si stancile Franz Joseph.

Acestea sunt destinatii mai putin cunoscute de turisti cu acces relativ usor pe jos sau cu masina iar pentru cei care au inspiratia sa ajunga la ele , frumusetea acestora taie rasuflarea. Poiana Regala pe care am descoperit-o acum foarte mult ani , prin 2010 este de fapt o pajiste alpina , situata la 1270 de metri , a carei unicitate este data de privelistea superba asupra Bucegilor , de la Furnica pana la abruptul Caraimanului. Pajistea este protejata de lege , aici fiind interzisa camparea de orice fel.

Aici Madalina in 2010..
Acest loc a fost descoperit de regele Carol si a facut parte din Domeniile Regale. Am aflat ca in zona poienii existau grajduri , locuinte ale angajatilor si o cabana in stil austriac. Datorita privelistii spectaculoase , a linistii desavarsite care imbie la contemplare , a aerului puternic si curat , poiana era destinatia favorita a Casei Regale.

Membrii acesteia ajungeau la ea, pe jos , pe asa numita Poteca Regala care pleaca din spatele Castelului Peles. In timpul comunismului Poiana Regala a fost exclusiv folosita de protipendada regimului si de familia Ceausescu motiv pentru care a intrat in uitare ca destinatie turistica.
Stanca Franz Joseph se afla in apropierea cabanei , pe drumul din padure , usor de recunoscut dupa amenajarea cu scari si balustrade. Se afla la o inaltime de 1299 metri altitudine si poarta numele imparatului Austro-Ungariei la dorinta lui Carol I. Se pare ca insusi regale Carol I a venit aici cu imparatul pentru a-i arata salbaticia si frumusetea zonei. Aceste stanci sunt unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere de pe Valea Prahovei asupra intregii vai , intre Poiana Tapului si Sinaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *